Extend Volume seçeneğinin pasif olma sorununun çözümünü nasıl yapılır?

    Windows Server 2019 Extend Volume Pasif görünme sorunu

    Exchange Server 2019 kurulu bir sunucu üzerinde Extend Volume kapalı olarak gelebilir. Bu tip durumlarda disk genişletme işlemi yapabilmeniz her ne kadar kapalı gözüksede mümkündür. Böyle bir durum ile karşılaşırsanız çözümü, Diskpart komutu ile Recovery Partion bölümünü silmek olacaktır.

    Diskpart, Windows işletim sisteminde Disk’leri Partition’ları ve Volume’leri yönetmenizi sağlayan bir komut istemi aracıdır. Diskpart ile komut isteminden bir Disk’in Partition’larını görüntüleyebilir, silebilir, yeni bir partition oluşturabilirsiniz. Bu komut ile çok farklı Disk işleme operasyonları gerçekleştirebilirsiniz.

    1- Aşama: Disk Management’ı açıyoruz. (C:) üzerinde sağ tıklıyorum. Extend Volume seçeneğinin pasif durumda olduğunu görelim.

    2- Aşama: Command Prompt’u (CMD) komutunu yönetici olarak çalıştıralım ve diskpart komutunu yazarak komut satırına geçiş yapalım.

    3- Aşama: list disk komutu ile tüm Disk’leri listeleyelim. Buraki amaç, Disk ID bilgisini öğrenmektir.

    4- Aşama: Benim işlem yapmak istediğim Disk’in ID bilgisi 0 (sıfır) şeklindedir. select disk 0 komutu ile işlem yapmak istediğim Disk’i seçtim.
    Not: Sizde bu ID bilgisi değişkenlik gösterebilir.

    5- Aşama: Disk Volume ait Partition’ları listelemek için list partition komutunu çalıştıralım.

    6- Aşama: Benim işlem yapmak istediğim Disk’in Partition ID bilgisi 4 (dört) şeklindedir. Bu disk seçimi sırasında type alanında recovery olanı seçmeniz gerekmektedir. Bu Partition, 523MB’lık Recovery Partition Bölümüdür.

    7- Aşama: Son olarak delete partition override komutu ile ilgili Disk Partition’ını silelim.

    8- Aşama: Disk Management’ta (C:) Disck volume’ü üzerinde artık 523MB’lık Recovery Partition Bölümünün olmadığını görebilirsiniz.

    9- Aşama: Extend Volume seçeneği artık aktif olduğundan disk genişletme işlemi yapabilirsiniz.

    KOMUT LİSTESİ

    diskpart
    list disk
    select disk disk_numarası
    list partition
    select partition partition_numarası
    delete partition override

    Obyle bir nasıl yapılır? alanındaki yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Faydalı olması dileğiyle.


    Berkay Kuvanci
    Berkay Kuvanci
    Proje geliştirme uzmanı olarak bir çok projede hizmet sağlamış, çeşitli sektörlerde birden fazla projeyi geliştirmekte olan berkay kuvancı, Nio Bilişim ve Teknoloji Hizmetleri Ltd. Şti. firma sahibi olarak çalışma hayatına devam etmektedir.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir